Giardia

Dit is een besmettig met een eencellige parasiet, een zogenaamde protozo, die griepachtige verschijnselen veroorzaakt (diarree, slechte eetlust en misschien ook wel overgeven of onbedoeld gewichtverlies). Indien niet op tijd of onbehandeld, is deze ziekte dodelijk.

De giardia parasiet laat zich moeilijk bestrijden en hecht zich met tentakels in de dunne darm, de daardoor veroorzaakte beschadigingen heeft een verminderde opname van het voedsel tot gevolg. De parasiet plant zich snel en gemakkelijk voort via cysten en heeft een levenscyclus van 3 tot 4 weken. Deze ronde balletje-vormige cysten zijn met het blote oog niet te zien, en vaak ook moeilijk met een microscoop (bij geringe besmetting). De cysten verlaten het lichaam de ontlasting, en blijven hangen in de broek en rond de anus van de hond en zitten in de ontlasten. Her- besmetting gebeurd door het snuffelen aan een besmette hondendrol, door het meenemen aan de poot van een cyste die eraf gevallen is, door het schoonlikken van de vacht, of likken bij begroeting van een andere hond of door het drinken van besmet water. De cysten zijn resistent is tegen schoonmaakmiddelen en blijft leven in water bij een lagere temperatuur dan 70 graden Celcius!

Giardia is van dier op andere diersoort en op mens overdraagbaar is, al komt dat laatste zelden of nooit voor, maar met kleine kinderen is het verstandig extra voorzichtig te zijn.

Dus indien uw hond meerdere dagen geen eetlust heeft (en er geen loopse teef in de buurt van uw reu is), soms ook niet meer wil drinken, meerdere dagen enorme vermoeidheid / lusteloos / lamlendig gedrag vertoont, heftige diarreeaanvallen heeft (tot wel 20 keer op een dag/nacht naar buiten, met enorm stinkende en geel gekleurde ontlasting), braakt, bloeding vanuit de darm heeft (bij zware besmetting en aan het einde van de levenscyclus laten veel parasieten in één keer los, wat met een enorm bloedverlies vanuit de darmen gepaard kan gaan), gewichtverlies vertoont, dan kan een besmetting met Giardia het geval zijn.

De dierenarts een uitgebreid ontlastingonderzoek te laten doen (vraag om een GROOT onderzoek van meerdere ontlastingsmonsters, niet alleen de snaptest laten doen)!

Indien uw hond met Giardia besmet is, zal de dierenarts een meerdaagse behandeling opstarten, en instructies geven rondom verdere te nemen maatregelen (grondig schoonmaken van huis & hondenverblijf bijvoorbeeld).

 


Mei 2016

Artikel geschreven door Manuela Plaisier