Tijdens het voorjaar (na maart) wordt het stil in het veld. het broedseizoen van de hoenders breekt aan. Van die periode wordt (van oudsher) gebruikgemaakt om de jachthond opnieuw wat bij te trainen. Tijdens de maanden juli-augustus-september kan je hond (her en der in het land) jachtproeven afleggen.

 

Bij een jachtproef wordt de bruikbaarheid van de hond na het schot getest. Om een basisbrevet te behalen moet de hond (samen met de voorjager) de volgende proeven afleggen:

    1. aangelijnd en los volgen;

    2. zit of down (lig) en houden van de aangewezen plaats;

    3. apport te land;

    4. apport uit diep water;

    5. gehoorzaamheidsproef (hond vrijlaten & terugkomen op bevel).

Een africhtingsbrevet kan behaald worden wanneer men op dezelfde dag het basisbrevet behaald en slaagt in de volgende bijkomende proeven:

    6. markeerapport te land;

    7. verloren apport te land;

    8. verloren apport over diep water.

Een hond wordt gediskwalificeerd bij schotschuwheid of bij het stukbijten van het wild.
Om mee te kunnen doen aan een jachthondenproef moet je hond in het bezit zijn van een zn. rood werkboekje. Dat kan je aanvragen bij de KMSH (Koninklijke Maatschappij St-Hubertus -klik hier voor de website- na in te loggen kan je de aanvraag elektronisch indienen). Voor honden geboren na 1 januari 2013 heb je bovendien een attest sociaal gedrag (klik hier voor meer informatie) nodig.

training Heurne 2 april 2017Voor de jachtproeven wordt vaak in verband getraind. Onze zustervereniging J.A.C. Orion organiseert ieder voorjaar een serie trainingen op diverse locaties in Belgie.

training Heurne 2 april 2017

Kijk in onze fotogalerij voor meer foto's.